
Opleidingstraject
Theorie-examen
Je kunt vanaf 16 jaar beginnen met het behalen van je theorie-examen. Dit examen test je kennis van verkeersregels en verkeersinzicht. Voordat je een praktijkexamen mag doen, moet een theoriecertificaat behaald worden. Een goede voorbereiding bestaat uit zelfstudie en het volgen van theorielessen. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.
Vanaf maandag 7 april 2025 neemt het CBR een vernieuwd theorie-examen voor het B-rijbewijs af. De grootste verandering is dat het vernieuwde examen bestaat uit 50 vragen en in één doorlopend geheel wordt getoetst.
Er volgt één uitslag na het maken van het examen. De kandidaat is geslaagd wanneer binnen 30 minuten tijd minstens 44 vragen goed zijn beantwoord. Het vernieuwde examen is ontwikkeld op hetzelfde niveau en dezelfde inhoud als het huidige examen. Kandidaten hoeven dus geen andere examenstof voor te bereiden. Het blijft van belang om op tijd met de voorbereiding te beginnen en een passende leermethode te kiezen.
Het huidige examen bestaat uit 65 vragen verdeeld over de onderdelen kennis, inzicht en gevaarherkenning, waarvan elk onderdeel een eigen zak-slaaggrens heeft. Deze onderdelen worden in het vernieuwde examen samengevoegd, waarbij het onderdeel gevaarherkenning in de huidige vorm (met fototoets) vervalt. In deze vernieuwde vorm kan beter getoetst worden of de kandidaat de benodigde kennis en inzicht in de verkeersregels heeft en dit kan toepassen in verschillende verkeerssituaties. Omdat het vernieuwde examen minder vragen bevat is de zak-slaaggrens opnieuw bepaald. Bij het bepalen van deze grens en bij de ontwikkeling van het vernieuwde examen zijn wetenschappers van het Research Center voor Examinering en Certificering (RCEC) en vertegenwoordigers van de politie, VVN, SWOV, OTCRij, KRV, betrokken. De vastgestelde zak-slaaggrens is vergelijkbaar met die van het huidige examen, waardoor het vernieuwde examen dus niet makkelijker of moeilijker is.
Evenveel tijd
De kandidaat krijgt 30 minuten de tijd om het examen te maken. Bij een theorie-examen met extra tijd, een individueel begeleid theorie-examen en theorie-examen met tolk krijgt de kandidaat 45 minuten de tijd. Dit is gelijk aan het huidige theorie-examen voor het B-rijbewijs.
Animatiefilmpjes
In het vernieuwde examen kunnen vanaf 7 april meerdere vragen worden voorzien van korte animatiefilmpjes zonder geluid waarmee realistische beelden van verkeerssituaties worden geschetst. Deze filmpjes toetsen onder andere elementen van gevaarherkenning, zoals waarnemen en voorspellen, waarbij de kandidaat moet aangeven wat er gaat gebeuren of hoe daarop te handelen.Let op: Kandidaten die vóór 7 april examen doen, kunnen in hun examen al testvragen tegenkomen met korte animatiefilmpjes. Deze testvragen tellen dan nog niet mee voor het eindresultaat.
Huidig examen sinds 2019
Het huidige theorie-examen B is geïntroduceerd in 2019 en wordt ongeveer 750.000 keer per jaar afgenomen. Kandidaten worden getoetst op de drie afzonderlijke onderdelen gevaarherkenning (25 vragen), kennis (12 vragen) en inzicht (28 vragen) en moeten een voldoende halen voor alle drie de onderdelen om te slagen. Dit examen is sinds de introductie regelmatig aangepast bij wijzigingen in wet- en regelgeving. Ook zijn gebruikte afbeeldingen regelmatig aangepast in het huidige verkeersbeeld. Zo hebben bestuurders van een snorfiets per 1 januari 2023 een helm gekregen en zijn speedpedelecs en fatbikes toegevoegd aan het straatbeeld.

Tussentijdse Toets
Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je doet dezelfde dingen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie. Na afloop krijg je tips van een CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen goed, vlot en veilig uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen
In onderstaand filmpje zie je hoe de tussentijdse toets gaat. Onder het filmpje kun je de stappen nog een keer in het kort nalezen.
1. Voor de toets
In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je toets verloopt en controleert:
- de uitnodiging voor je tussentijdse toets;
- je identiteitsbewijs;
- of je bent geslaagd voor je theorie-examen;
- of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt. Na de toetsrit bespreekt de examinator dit formulier met je.
- In principe rijdt je instructeur mee tijdens de toets, als je dat wilt.
2. Op het parkeerterrein
- Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.
- Als voorbereiding op de rit stelt de examinator jou enkele vragen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.
3. De toetsrit
De toetsrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Dit doe je met behulp van een navigatiesysteem. Voor het grootste deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op:
- beheersing van de auto;
- kijkgedrag;
- voorrang verlenen;
- inhalen;
- in- en uitvoegen;
- rijden op kruispunten en rotondes;
- bijzondere verrichtingen.
4. Het advies
Direct na afloop van de toetsrit krijg je in het CBR-examencentrum te horen hoe het is gegaan. Daarbij geeft de examinator advies waar je nog aan kunt werken voor je rijexamen. Ook vertelt de examinator of je de bijzondere verrichtingen goed, veilig en vlot hebt uitgevoerd.
Vrijstelling?
Als je de bijzondere verrichtingen goed hebt gedaan tijdens de tussentijdse toets, krijg je vrijstelling. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst bij je eerstvolgende praktijkexamen auto. Dat is mooi meegenomen.

Praktijkexamen
Zodra je 16,5 jaar oud bent, mag je starten met praktijklessen. In de proefles maak je kennis met de auto en de mij (jouw rijinstucteur), waarbij je startniveau bepaald wordt. Vervolgens volg je rijlessen waarin je leert schakelen, sturen, remmen en veilig deelnemen aan het verkeer. Als je 17 jaar bent en in het bezit bent van een geldig theorie certificaat voor categorie (B), mag je het praktijkexamen afleggen.
Het examen duurt in totaal 55 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Voor de Examenrit
2. De examenrit
3. De uitslag
1. Voor de examenrit:
In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert:
- de uitnodiging voor je examen;
- je identiteitsbewijs;
- of je bent geslaagd voor je theorie-examen;
- of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt. Na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je.
In de meeste gevallen mag ik (jouw rijinstructeur) meerijden tijdens het praktijkexamen, als jij dat wilt. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Ik ben dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.
Verder:
- Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.
- Als voorbereiding op de rit stelt de examinator jou enkele vragen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.
- Als je de bijzondere verrichting goed hebt gedaan tijdens de tussentijdse toets, krijg je een vrijstelling. Dit betekent dat de examinator je op dat onderdeel niet meer toetst bij je praktijkexamen auto.
2. De examenrit
De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Dit doe je met behulp van een navigatiesysteem. Voor het grootste deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen. In het onderstaande filmpje worden de onderdelen in het kort behandeld.
3. De uitslag
Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.
Ben je geslaagd?
Dan kun je na de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.
Als je op je 17de je rijbewijs haalt, moet je tot je 18de verjaardag onder begeleiding rijden van een begeleider. (2toDrive)
Ben je gezakt?
Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien. Dit kun je samen met mij (je rijinstructeur bespreken. Je mag op zijn vroegst na 2 weken weer afrijden. Begin zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen.
Alleen als je binnen 5 jaar 4 keer of vaker bent gezakt voor je rijexamen, gaat het anders. Dan krijg je elke volgende keer een speciaal examen.
Door het onderstaande filmpje te bekijken, krijg je nog een beter beeld
van hoe het praktijkexamen voor de auto eruit ziet bij het CBR.
Hieronder nog een paar handige links
